Växter & smaksättare
vaxter_01.png

Alida-tobak Nicotiana

Tobakssläktet tillhör samma familj som potatis, tomater och paprika. Vi tillverkar vårt tobak av Alida-tobak, framtagen av Alida Olsson från Åhus för att passa den skånska myllan.

Frön från Alidas sista odling 1964 har gett upphov till de plantor som idag odlas här hos oss. Alidas tobaksplanta har något tjockare blad än tidigare sorter, och lämpar sig perfekt till snus.

Timjan Thymus

Timjan är ett växtsläkte som består av 350 olika arter, med smala, barrlika och aromatiska blad. Doften är underbar och mustig. Timjan är en välkänd ört som använts som kryddväxt i årtusenden. Under antiken drack soldater vin kryddat med timjan som en symbol för mod. I Grekland var växten helgad åt Afrodite, och i Rom åt hennes motsvarighet Venus. Växtens fylliga och rustika smak gör den extra lämplig som smaksättare i vårt snus.

 

Bergamott Citrus bergamia

Bergamott är en citrusfrukt som odlas i Afrika och Italien. Frukten är en korsning mellan suckatcitron och pomerans. De flesta av oss känner kanske igen bergamotten från Earl Grey-teets karaktäristiska doft. Precis som hos citronen, är det det yttersta och mycket väldoftande, oljerika skalet som används. Ur detta utvinns bergamottolja som ger en uppfriskande ton till vårt snus.